We zochten deze week intensief verder naar gesprekspartners en geschikte locaties voor de Dialoog in het donker. We ontmoetten Bas de Ruiter. Hij richtte samen met Sandra Balij acht jaar geleden Ctaste op, het restaurant aan de Amsteldijk in Amsterdam waar je in het pikkedonker kunt eten en wordt bediend door slechtzienden en blinden. Inmiddels is er naast Ctaste ook Ctalents en Cthecity. Kijk hier voor een indruk. Grote doel van Bas en Sandra is mensen met een zicht- of gehoorbeperking aan werk helpen. Vorig jaar bijvoorbeeld bemiddelden ze er 50 naar echte banen. Mooi werk. En Ctaste is een uitstekende locatie voor onze dialogen, zo bleek.

We beginnen op 21 december, de kortste, donkerste dag van het jaar, bij Ctaste met het eerste Interview in het donker. Hoe kom je vanuit je eigen donker naar het licht, dat zal de rode draad van het gesprek zijn. We nemen het op en slingeren het op kerstavond als verhaal voor de kerstdagen de wereld in. Podcast, film, Youtube, zoiets. Kerst: feest van de komst van het licht in de duisternis – we vinden dat een mooie link.

Dialogen in het donker krijgen ook meer vorm. We zijn nu bezig met een serie van vijf over thema’s waar spanning in zit, die uitnodigen tot diepgaande reflectie. ‘Als je alles hebt, wat heb je dan?’ Of: ‘Kwetsbaarheid als kracht, voor wie is dat nou echt weggelegd?' Zijn er thema’s die je zelf graag gedialogiseerd zou zien, heb je suggesties voor mensen die daarbij zouden passen, laat het ons weten.

We experimenteren met verschillende gespreksvormen (dialoog, interview, coaching, etc.) en ook met verschillende settings en verschillende uitingsvormen. De setting kan dus ook heel goed zijn met publiek erbij, en dan bijvoorbeeld diner na. Spannend ook als je bij aanvang helemaal niet wie er tegenover je zit. Als überhaupt niemand – deelnemers en publiek – bij aanvang weet wie het gesprek voeren. En dat dat dan gaandeweg duidelijk wordt. Kan ook spannende radio opleveren. Je schuift wat dichter bij je radio, doet de lichten uit en gaat luisteren. Geen hijgerig meningengeneuzel op de achtergrond, nee, een echt gesprek. Een hoorspel, bijna.

Eduard van Holst Pellekaan

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK